Geschenken geven: een hele kunst of een koud kunstje?

De wereld is verdeeld in twee soorten mensen: diegenen die stralen van blijdschap wanneer ze de kans krijgen om iemand iets cadeau te doen en diegenen die in angstzweet uitbreken omdat ze geen idee hebben wat een geschikt geschenk kan zijn.

Anderzijds zou je ook kunnen stellen dat de wereld voor ongeveer de helft bestaat uit mensen die dolgelukkig zijn bij het vooruitzicht om een geschenk te krijgen, terwijl anderen dan weer diep zuchten omdat ze weten dat ze met spullen gaan opgezadeld worden die ze helemaal niet willen.

Toch is het helemaal niet zo moeilijk om een geweldig cadeau te bedenken dat zeker in de smaak valt. Met slechts de volgende 4 tips kom je al een heel eind.

Struikel niet in de valkuil van het geschenk dat je zelf zou willen hebben

Ben je zelf muzikaal aangelegd en was je super verheugd toen je een jaar geleden een digitale piano met 88 toetsen als cadeau kreeg? Dat betekent niet dat jouw collega op het werk – een sportfanaat die elk weekend een halve marathon loopt – ook in vreugdegezang uitbreekt bij het uitpakken van zo’n instrument. Bedenk in de plaats daarvan of de ontvanger van een geschenk het object echt wil en of hij het zal gebruiken. Heeft hij überhaupt plaats voor zoiets of kan hij plaats maken? Het ideale geschenk weerspiegelt niet jouw eigen verlangens of motivaties, maar toont aan dat je rekening houdt met de passies, voorkeuren en zelfs de persoonlijkheid van de ontvanger.

Een cadeaulijstje is van onschatbare waarde

Prijs jezelf gelukkig als iemand je een lijstje bezorgt met dingen die hij of zij graag zou willen, goed zou kunnen gebruiken of zelfs broodnodig heeft. De kans dat dergelijke cadeaus niet in goede aarde vallen, is gering. Besteed niettemin de nodige aandacht aan eventuele extra’s. Stel: een vrouw vraagt een bloemenvaas. Kijk dan naar het soort spullen dat ze in huis of op kantoor heeft, hou rekening met wat ze draagt, met de kleuren die ze leuk vindt, enzovoort.

Twijfel ook niet als iemand je geen lijstje geeft maar je openhartig vertelt dat hij liefst van al gewoonweg geld wil en dat hij zelf wel iets passends zal zoeken. Die persoon maak je werkelijk blij met klinkende munt. Gelijktijdig toon je aan dat je zijn wens respecteert.

De probleemoplosser

In plaats van attent te luisteren wat iemand graag zou willen, kan het praktisch zijn om in de plaats daarvan op te letten welke lasten en ergernissen die persoon ondervindt. Bedenk een cadeau dat voor verlichting zorgt zoals een infraroodlamp voor iemand die met rugklachten kampt of 5 klusbeurten voor iemand met 2 linkerhanden. Wees echter voorzichtig want zo’n geschenk kan ook slecht uitvallen; iemand die overmatig zweet, ga je geen plezier doen met een lavendel zeep en shampooset.

Het meest betekenisvolle cadeau

Iedereen kan een dure ring geven, een kledingbon bij P&C of een doos chocolaadjes. Sentimentele cadeaus zijn echter verreweg het meest betekenisvol. In deze categorie spelen de gepersonaliseerde cadeaus een hoofdrol. Het is indrukwekkend hoe een klein gadget zoals bijvoorbeeld een foto sleutelhanger juist een geweldig effect kan hebben door te herinneren aan een moment dat veel betekent voor ontvanger. Het grote voordeel van zo’n klein hebbeding is trouwens dat de persoon die het krijgt het altijd bij zich kan dragen.

Related posts

Leave a Comment